Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради

ТЕЛЕФОН

(0512) 37-36-14

Пам’ятка щодо гепатиту А

Станом на 3 січня 2018 року на території Інгульського і Заводського районів міста зафіксовано 37 випадків захворювання на гепатит А: 31 дорослий і 6 дітей. Причиною такого спалаху, імовірно,  є вживання очищеної води з пунктів розливу.

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

Вірусні гепатити, широко розповсюджені в усьому світі,- це інфекційні захворювання вірусної природи. Викликають їх віруси. Потрапивши в організм, вони вражають печінку. При цьому порушуються всі види обміну речовин, які здійснює здорова печінка . Вона втрачає здатність знешкоджувати отруйні речовини, порушується вітамінний баланс.
Найбільш вивчені вірусні гепатити А і В. Єдиний джерело зараження при вірусних гепатитах – хвора людина або вірусоносій. Найбільшу небезпеку становлять хворі з легкими або стертими формами захворювання, що протікають без жовтяниці.
Гепатит А найбільш поширений, і шлях зараження їм такий же, як при шлунково-кишкових інфекціях. Вірус гепатиту А виділяється з організму хворого з випорожненнями, інфікуючи воду і грунт, потрапляючи на руки неохайного людини, а потім на предмети ужитку і в їжу. Цим видом гепатиту частіше хворіють діти, підлітки та особи до 30-річного віку (рідше – старше). 

Захворювання гепатитом починається з преджелтушного періоду, який триває 1-2 тижні. Його ознаки різні: відраза до їжі, нудота, зниження апетиту, шкірний свербіж. Можуть хворіти суглоби, з’являтися температура, кашель, нежить. Сеча стає темною (колір чаю міцної заварки), а кал знебарвленим (колір білої або сірої глини). Наступний період – жовтяничний (2-4 тижні): жовтіють склери, потім шкірні покриви. Нерідко жовтяниця може не з’являтися. Такий варіант хвороби називають безжовтяничною формою вірусного гепатиту.
Хворих вірусним гепатитом слід лікувати в лікарні. Захворювання, навіть легке спочатку, може несподівано придбати важку, небезпечну для життя перебіг. Крім того, хворий небезпечний для оточуючих. Головне в лікуванні гепатитів – дієта і не тільки в стаціонарі, але і тривало (в-12 місяців) після виписки.

 

У разі гепатиту А рекомендується обмежити відвідування дітьми та іншими членами сім’ї хворого басейнів, спортивних секцій, не ходити в гості, щоб не поширювати інфекцію. Запорука успішної профілактики вірусних гепатитів – дотримання санітарно-гігієнічних правил.

НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання – МКП «Миколаївводоканал». При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.

Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.

НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

НЕ приготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.

НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

НЕ вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.

Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.

НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

Самолікування небезпечне!

Мітки: , , ,