Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради

ТЕЛЕФОН

(0512) 37-36-14

Суха та спекотна погода — як запобігти пожежам?

В м. Миколаєві та області протягом останніх двох тижнів зберігається надзвичайна пожежна небезпека 5-го класу. Середня добова температура у Миколаєві 8° вища за норму. Зволоження ґрунту на глибині 10 см слабке та сухе. У зв’язку з цим управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення нагадує про заборону розпалювання багаття в лісопаркових зонах. Адже кожен підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, а може призвести до виникнення великомасштабних пожеж з загрозою життю людей та знищенню житлових будинків. Не провокуйте пожежі в природних екосистемах.

Кожного року непоправної шкоди паркам, лісам, плавням завдають пожежі, внаслідок яких відбувається зміна порід рослинного покрову, сприяння водній та вітровій ерозії, зменшується біорізноманіття.

Лісові пожежі мають серйозні уражаючі фактори, основними з яких являються: висока температура, задимлення великих площ, ураження окисом вуглецю людей і тварин. Особливо небезпечні пожежі в суху жарку пору.

Заходи пожежної безпеки

  • в спекотну погоду не слід розводити вогнища, але, якщо виникла необхідність, то треба на відстані 50 м від хвойних дерев розчистити для нього місто від трави і сухого бруду, а краще, по можливості, на місці попереднього;

  • не залишайте вогнище без нагляду;

  • покидаючи місце відпочинку, обов’язково заливайте вогнище водою, чи засипайте піском або грунтом;

  • не залишайте промаслені чи просочені легкозаймистими речовинами ганчірки, недопалки цигарок, не потухлі сірники, вони можуть призвести до великої пожежі. Приберіть за собою сміття;

  • не підпалюйте суху траву по канавах, ярах, на полянах та  залізничнодорожніх насипах, сухий очерет в руслах рік та водоймищах.

 Пам`ятайте, що вогонь розповсюджується дуже швидко і загасити його буде важко.

ВАШІ ДІЇ  ПРИ ВИНИКНЕННІ ЗАГОРАННЯ :

  • зателефонуйте за номером пожежно–рятувальної служби – 101 ;

  • повідомивши про пожежу, спробуйте, не гаючи часу, загасити  вогонь підручними засобами :

  • вогонь можна загасити водою, піском чи землею без вмісту тліючих матеріалів ;

  • полум’я можна збити за допомогою верхнього одягу, цупкої тканини, віника з гілля із листям .

Дуже часто причиною виникнення пожежі становляться діти. Дорослі! Виховуйте у дітей навички обережного поводження з вогнем починаючи з раннього віку.

Бережить себе та світ навколо себе!

Мітки: , , , ,