Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради

ТЕЛЕФОН

(0512) 37-36-14

Управлінням з питань НС та ЦЗН досліджено підземні пустоти в районі Яхт-клубу


Карстові печери Сухого Фонтану на 95% готові до прийому відвідувачів. Для цього в підземних порожнечах укріпили стіни, перемички, вивезли сміття, провели світло.

Печера розташована на території Миколаївського обласного яхт-клубу. Орієнтовна площа дослідженої території ‒ 250 квадратних метрів. По ній можна вільно пресуватись, є світло.

“Були досліджені ці порожнечі, проведені роботи з їх очистки. Сміття було вивезене і зведена нова стіна. Зараз замовлені роботи проєктному інституту на обстеження грунтів над нами. Тобто на можливість укриття населення. Тут місце для сидіння мають бути тобто стільці, ємності для води. Це як підвальне приміщення можна розглядати, просте укриття для населення на 4-5 годин”, ‒ каже начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Олександр Герасіменя.

Середня висота стелі більше двох метрів. Місцями, щоб перейти з приміщення в приміщення треба нахилятись.

Детальніше про печери дивіться в репортажі кореспондентів Суспільного

Автор ‒ Олександр Гордієнко, операторка ‒ Юлія Філімон

До пуття цей об’єкт приводили робітники управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення. В ті порожнини, які ще досліджуються відвідувачів пускати не будуть – небезпечно. Не виключено, що цей об’єкт частина цілої підземної системи порожнеч – додає Олександр Герасіменя. Коли тут почались роботи з благоустрою та ремонту небезпечних ділянок об’єкт оглядали археологи. Те що знайшли показали краєзнавцям.

За словами заступника директора Миколаївського обласного краєзнавчого музею Валерія Чернявського, скоріш за все це створена людьми каменоломня, з неї добували матеріал для зведення міста Миколаєва. Серед знахідок: цвяхи та відповідний робочий інвентар.

Прибирання сміття, зведення нових стін, створення проходів, дослідження ґрунту та інших шарів, що над печерою коштували близько 150 000 гривень. Це гроші з міського бюджету. Розчищати об’єкт почали весною 2020 року.
Використано матеріали Суспільного

Мітки: ,