Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради

ТЕЛЕФОН

(0512) 37-36-14

Вбережи себе від СНІДу

Синдром набутого імунодефіциту

(СНІД)

Наразі в Україні близько 245 тисяч людей живуть з ВІЛ,

і тільки 65% із них знають про свій статус.

З моменту, коли вірус імунодефіциту людини потрапляє до організму і до перших клінічних проявів можуть пройти тижні або місяці. Чимало людей дізнаються про свій стан, коли вірус переходить в останню стадію розвитку – СНІД. Тому перші симптоми ВІЛ варто знати кожному, – і за будь-якої підозри пройти тестування.

Гостра стадія ВІЛ-інфекції

Протягом 2-4 перших тижнів після інфікування частина людей стикається з симптомами, схожими на ознаки ГРВІ. Варто звернути на них увагу, якщо напередодні у вас був незахищений секс чи контакт із кров’ю іншої людини. Така реакція організму може тривати від кількох днів до кількох тижнів.

Симптоми ВІЛ-інфекції

підвищена температура тіла;

швидка втомлюваність;

висипання;

підвищена пітливість;

біль у м’язах;

біль у горлі;

збільшення лімфовузлів;

Слід розуміти, що перелічені симптоми можуть бути спричинені

й іншими захворюваннями, а також враховувати, що частина людей не мають взагалі жодних симптомів на ранній стадії ВІЛ-інфекції.

Єдиний спосіб перевірити свій статус – пройти тест

https://prozdorovia.in.ua/de-projty-test/

Україна все ще залишається країною з високим рівнем поширеності ВІЛ. Захищайте себе та свою імунну систему, дотримуйтесь правил безпеки.