Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради

ТЕЛЕФОН

(0512) 37-36-14

Як діяти, якщо опинилися під завалами будівлі?

Війна в Україні триває і страшні події спричені внаслідок військової агресії в Києві, Харкові, Запоріжжі, Одесі, Херсоні, Львові та інших містах, що постраджали протягом 2 та 3 січня 2024 року, викликають жах, паніку та страх за своє життя. Про те, як поводитися у такій ситуації, більшість з нас досі не знає, тому надаємо перелік рекомендацій, що допоможуть вберегти та врятувати життя:
1. Намагайтеся себе опанувати та не панікуйте.
2. Намагайтеся якомога частіше кричати та подавати сигнали, тому що під час розбору завалів рятувальники роблять перерви, щоб почути людей.
3. Якщо у Вас немає сил кричати по можливості знайдіть, щось чим можливо стукати, або світити, але у жодному разі не використовуйте для сигналізування сірники чи запальнички.
4. Якщо Вас сильно затиснуло, і можливості, ні сигналізувати, ні кричати немає, намагайтесь не робити різких рухів та чекайте до тих пір поки Вас не знайдуть рятувальники.
5. Якщо вас помітили/почули, пам’ятайте, що рятувальникам потрібен час на розбір завалів. Чітко виконуйте їхні вказівки та не втрачайте самовладання.
6. Якщо рятувальники ще не почули вас, то дійте за таким алгоритмом:
– уважно та ретельно оцініть ситуацію навколо вас;
– спробуйте обережно вивільнити руки та ноги. Проте в жодному разі не намагайтеся розбирати завали довкола себе, адже нестабільна конструкція може повторно обвалитися;
– якщо частину тіла притиснуло уламком і звільнити її неможливо, розпочніть її масажувати вище затиснутого місця. цим ви підтримаєте циркуляцію крові й врятуєте кінцівку.
– розраховуйте свої сили та можливості, якщо розумієте, що самостійно не виберетесь із-під завалу, то продовжуйте кликати на допомогу і чекайте на рятувальників.
Не нехтуєте цими рекомендаціями та пам’ятаєте, що Ваше життя у Ваших руках!