Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради

ТЕЛЕФОН

(0512) 37-36-14

З Днем Соборності України!

Традійно щороку в Україні 22 січня відзначають День Соборності, який символізує “першу” річницю незалежності та становить важливу подію в історії творення держави.
Що таке взагалі соборність?
Простими словами соборність – це єдність, згуртованість та поєднання всіх громадян держави, незалежно від національності в одне ціле з утворенням конкретної нації на суцільній території.
Звідки походить, це свято?
Свято з’явилося на честь проголошення першої Незалежності та Акту Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).
22 січня 1918 року незалежність була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради, а через рік, в 1919 році, в цей же день на Софійській площі у Києві відбулося офіційне об’єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки. Так вперше за багато століть історичні українські регіони об’єдналися в одну державу. З тих пір прийнято 22 січня відзначати День Соборності України.
Традиції свята
Головна традиція свята – це живий ланцюг, який українці вибудовують, символізуючи об’єднання українських земель і державну єдність.
Цікавий факт
Найбільший живий ланцюг єдності було утворено у 1990 році. За різними даними, у ньому взяли участь від 450 тисяч до 5 мільйонів українців, ланцюг простягнувся з Києва до Львова та Івано-Франківська, Стрия, Тернополя, Житомира та Рівного.