Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради

ТЕЛЕФОН

(0512) 37-36-14

На Миколаївщині виявлено грип птиці типу А (пташиний грип)

25 січня в Баштанському районі, місті Новий Буг, на території приватного домоволодіння виявлено трупи 8 курей, після проведення лабораторних досліджень, спеціалістами Миколаївської державної лабораторії Держпродспоживслужби було підтверджено грип птиці типу А, в побуті більш відомий як пташиний грип.
Наслідки виявленої надзвичайної ситуації було ліквідовано та з метою запобігання розповсюдження хвороби на місці виявлення птахів було встановлено карантин з 25 січня.

Що таке грип птиці?
Пташиний грип – це заразне вірусне захворювання, яке зазвичай вражає птахів, а ще іноді свиней. Лише в окремих випадках вірусом пташиного грипу може заразитися й людина. Пташиний грип спричиняє цілу низку різновидів (штамів) вірусів. Лише незначна частина їх здатна вразити людину. Людина зазвичай може заразитися при тісному контакті з хворою домашньою птицею під час нагляду за нею, при забої й обробці, або контактуючи з поверхнями, зараженими секреціями чи іншими виділеннями інфікованих птахів.

Як зрозуміти, що у домашніх птахів наявні симптоми пташиного грипу?
Головною ознакою грипозної інфекції у птиці є ентерит, простими словами пронос. Крім того, може зменшитися яйценосність. У деяких випадках інфекція може проходити миттєво, сприняючи швидку загибель птиці.

Які симптоми пташиного грипу у людей?
Симптоми високопатогенного пташиного грипу в людей бувають різними: гарячка, ускладнене дихання, кашель, біль у горлі та м’язах, запалення очей (кон’юнктивіт). Вірус є особливо небезпечним через те, що може швидко призвести до пневмонії і, крім того, спричинити важкі ускладнення на серце і нирки.

Способи профілактики
Для того, щоб вберегти птицю від хвороби слід організувати безвигульне утримання птиці; забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці; догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати й чистити; використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, перед початком згодовування корм слід піддавати термічній обробці (проварювати, запарювати); під час забою та обробки птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою; на вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації; про всі випадки захворювання й падежу домашньої птиці, а також у разі виявлення місць масової загибелі дикої птиці на полях, у лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу та адміністрацію населеного пункту.
Для уникнення зараження пташиним грипом людині необхідно суворо дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни, а саме після контакту з птицею, предметами догляду за птицею, продукцією птахівництва необхідно ретельно вимити руки з милом і прийняти душ; яйця і м’ясо птиці перед вживанні в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці; у разі виявлення мертвої птиці категорично забороняється наближатися до неї, самостійно захоронювати й переміщати трупи. У разі вимушеного контакту з мертвою або хворою птицею, слід забезпечити власну безпеку, використовуйте засоби індивідуального захисту.