Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради

ТЕЛЕФОН

(0512) 37-36-14

Що таке гідрологічні явища?

Небезпечне гідрологічне явище – подія гідрологічного походження або результат гідрологічних процесів, що виникають під дією різних природних, гідродинамічних факторів або їх комбінацій, які справляють або можуть справити дію ураження на людей, сільськогосподарських тварин і рослин, об’єкти економіки і довкілля.

Які існують гідрологічні явища?
До небезпечних гідрологічних явищ відносять:
1. Затоплення, повені – природне лихо, що виникає, коли вода виходить за межі звичайних для неї берегів і затоплює значні ділянки суходолу. Причина – внаслідок збільшення притоку води через дощі, танення снігів, перевищення притоку води над витоком (озера, водосховища), вітер, який «наганяє» воду, утруднення витоку внаслідок технічних несправностей (штучні водойми), утворення внаслідок зсувів природних гребель (гірських річках), прорив води на рівнину, рівень якої розташований нижче рівня води (наслідок прориву дамб, зміна річкового русла).
2. Селевий потік – небезпечне стихійне гідрологічне явище, коли бурхливий потік води, грязі, каміння сповзає в русла річок несподівано під час великих злив або швидкого танення снігу у горах. Причини виникнення – сильні зливи, інтенсивне танення снігу та льоду, промив гребель водойм, землетруси та виверження вулканів; антропогенні фактори: вирубка лісів, деградація ґрунтів на гірських схилах, вибухи гірських порід при прокладанні доріг, роботи у кар’єрах, неправильна організація обвалів та підвищена загазованість повітря. Характеризується великою масою і швидкістю руху, руйнує будівлі, дороги, гідротехнічні та інші споруди, знищує сади, поля, ліси, призводить до загибелі людей і тварин.
3. Затори – явище льодового режиму річки в період замерзання, що позначається нагромадженням крижин під час льодоходу в вузьких місцях. Складаються з великих і дрібних крижин.
Зажори – скупчення в руслі річки мас шуги та (або) донного льоду в осінній період перед льодоставом. Стискує живий перетин потоку і приводить до підпору (підйому рівня води), зниження пропускної здатності русла, або отворів водопропускної споруди і можливого затоплення прибережних ділянок річки.
Небезпека цих явищ полягає в тому, що відбувається різкий підйом води в значних межах. Вода виходить з берегів і затопляє прилеглумісцевість. Крім того, небезпеку представляють і навалювання льоду на берегах заввишки до 15 м, які часто руйнують прибережні споруди.
4. Підвищення рівня ґрунтових вод – ґрунтова вода, розташована над регіональним рівнем (дзеркалом) ґрунтових вод і відокремлена від нього водонепроникними породами. Призводить до підтоплення значних територій. Розвиток цього процесу на міських територіях залежить від низки і причин факторів: втрати води із водоносних комунікацій, неорганізований поверхневий стік, ліквідація або погіршення фільтраційних властивостей ґрунтів природних дренажних систем (ярів, балок, русел, тощо), зменшення випаровування у зв’язку з асфальтуванням, тощо.

Чи існує небезпека виникнення гідрологічних явищ в місті Миколаїв?
З метою уникнення виникнення гідрологічних явищ Миколаївським обласним центром з гідрометеорології щоденно проводиться вимірювання рівня води (см над «0»‎ поста) та зміну рівнів води (см) у створах гідрологічних постів.
Ситуація станом на 8 годину 13 лютого 2024 року:
Протягом минулої доби на річках області та за її межами спостерігались незначні коливання рівнів води від -6 до +5 см, на деяких ділянках річок рівень не змінився.
На р. Інгулець (Калинівське) триває поступовий ріст рівня води, за чотири доби на 12 см, без негативних наслідків.
На усіх річках області льодовий покрив відсутній.
На р. Південний Буг у Миколаєві біля Південнобузького мосту протягом минулої доби рівень води коливався від 516 до 541 см, а на 8 год. 13 лютого, внаслідок припинення нагінної дії південного вітру, знизився на 16 см та досяг відмітки 512 см.
Температура води 5.0˚С.