Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради

ТЕЛЕФОН

(0512) 37-36-14

Нагадуємо про заходи пожежної безпеки у весняний період

Через 3 дні в Україні настане весна – пора озелення, облагородження присадибних ділянок, огородів, навколишніх вулиць, тощо, зазвичай, цей процес супроводжується спалювання сухої трави і сміття. Однак слід пам’ятати, що за самовільне спалювання сухої трави і сміття в Україні передбачена відповідальність.
Відповідно до вимог ст. 77 та 77-1 КУпАП посилено відповідальності за спалювання сухої трави, поживних залишків, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах та поза їх межами, такі правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу:
– на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 грн до 6120 грн);
– на посадових осіб – від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300 грн до 21420 грн).
Несанкціоноване спалювання листя та сміття в межах приватних домоволодінь відповідно регулюється статтею 152 КУпАП (порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів) та розглядається виконкомами місцевих рад і тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 1360 гривень.
Також нагадуємо про дотримання таких вимог пожежної безпеки:
– не спалюйте рослинні залишки на прибудинкових ділянках, сільськогосподарських угіддях, полях та інших територіях;
– не розводьте багаття у лісі та лісопосадках;
– не кидайте непогашені сірники та недопалки на землю чи узбіччя доріг;
– не дозволяйте дітям бавитись із сірниками;
– повідомляйте про паліїв правоохоронні органи (Службу порятунку 101, поліцію 102) та органи місцевого самоврядування;
У РАЗІ ПОЖЕЖІ АБО ПОЯВИ ДИМУ НЕГАЙНО повідомляйте в пожежну охорону ПО ТЕЛЕФОНУ – 101, вказавши точну адресу.
Шановні громадяни міста будьте свідомі та непорушуйте чинні норми законодавства і пам’ятайте, що зараз будь-яка дія або наближає, або віддаляє нашу спільну Перемогу!