Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради

ТЕЛЕФОН

(0512) 37-36-14

Четвертий рік від початку пандемії COVID-19

11 березня 2020 року ВООЗ оголосила пандемію COVID-19.

Пандемія COVID-19, спричинена важким гострим респіраторним синдромом, викликаним коронавірусом 2 (SARS-CoV-2), стала визначальною глобальною кризою в галузі охорони здоров’я.

Як всім відомо країною походження інфекції був Китай, саме там було виявлено вперше випадки COVID-19. У січні 2020 року ВООЗ оголосила його надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я міжнародного значення, а в березні 2020 року – пандемією. Вірус швидко поширився по всьому світу, вразивши мільйони людей.

В Україні коронавірусна інфекція COVID-19 (пневмонія нового типу) вперше була діагностована 3 березня 2020 року в Чернівцях. 13 березня 2020 року було зафіксовано перший летальний випадок внаслідок коронавірусної інфекції.

За даними Мінфіну в Україні коронавірусною інфекцією, інфіковано – 5 557 995 осіб, померло – 112 418 осіб.

Станом на травень 2023 року ВООЗ більше не класифікує COVID-19 як надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров’я міжнародного рівня, але пандемія триває.

На всій території України відповідно Постанови КМУ від 27.06.2023 № 651 карантин, встановлений з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, відмінено. Але, це зовсім не означає, що коронавірус зник і непотрібно дотримуватися профілактичних заходів.

Профілактичні заходи включають постійне ознайомлення з новими вакцинами проти COVID-19, дотримання належної гігієни та виконання рекомендацій, заснованих на місцевих рівнях госпіталізації COVID-19. Розуміння особистих факторів ризику, таких як вік, ослаблений імунітет та основні стани здоров’я, має вирішальне значення.

Слід також розуміти, що вірус, який викликає COVID-19, постійно змінюється, що призводить до появи нових варіантів, тому постійний нагляд, вакцинація та профілактичні заходи залишаються ключовими стратегіями в управлінні та, зрештою, подоланні цього глобального виклику для здоров’я.

Пам’ятайте Ваше здоров’я та життя у Ваших руках!