Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради

ТЕЛЕФОН

(0512) 37-36-14

На Миколаївщині зафіксовано спалах африканської чуми свиней

26 березня 2024 року в Миколаївському районі, Степівської територіальної громади, селі Кринички по вулиці Олімпійська, 16 на території приватного домоволодіння, де утримувалось 6 голів свиней, після проведеного дослідження Миколаївською державною лабораторією Держпродспоживслужби – зафіксовано спалах африканської чуми свиней. З 27 березня 2024 року в місці спалаху визначено карантинні заходи.

Що таке африканська чума свиней (АЧС)?

Африканська чума свиней – вірусна хвороба, яка перебігає гостро й характеризується лихоманкою. Входить до переліку особливо небезпечних хвороб тварин. На африканську чуму свиней хворіють лише дикі та свійські свині. Проте люди та інші тварини не хворіють, але можуть бути переносником збудника, оскільки збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом.

Характерні клінічні ознаки для вірусу АЧС

До характерних клінічних ознак вірусу належать:
– раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
– підвищення температури тіла до 40,5-42°С;
– зниження апетиту, в’ялість, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;
– синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п’ятачка та кінцівок.

Шляхи зараження вірусом АЧС

Існують такі шляхи зараження:
– шляхом безпосереднього контакту;
– через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал;
– при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

Профілактика хвороби

Для того, щоб запобігти та уникнути поширення хвороби, важлива профілактика. Зокрема, у приватних дворах слід не випускати свиней на вільний вигул, не допускати сторонніх людей, а годувати тварин лише термічно обробленими продуктами.
Більше обмежень та правил застосовують у великих господарствах:
– дотримуватися зоогігієнічних норм та правил утримання свиней, проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
– забезпечити регулярне проведення дезінфекцій та дератизацій у місцях утримання свиней, зберігання і переробки кормів;
– забезпечити роботу господарства за «закритим» типом, виключити доступ до місць утримання свиней сторонніх осіб;
– не купувати свиней у місцях несанкціонованої торгівлі та без відповідних супровідних документів;
– забезпечити повноцінне обслуговування свиней ветеринарними спеціалістами аж до забою;
– не викидати трупи тварин, відходи від їх утримання і переробки на смітники, лісопосадки, узбіччя доріг;
– не використовувати для напування тварин воду із природних водойм, до яких мають доступ дикі свині.