Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради

ТЕЛЕФОН

(0512) 37-36-14

Перші дії при пожежі

Пожежа – стихійне лихо, що має катастрофічні наслідки для людей та природи. Кожного року внаслідок пожеж гине та страждає значна кількість людей.

Сьогодні, 11 вересня, на пожежі квартири у Заводському районі міста Миколаєва постраждав семирічний хлопчик, причина виникнення пожежі встановлюється, – про це зазначили у ГУ ДСНС у Миколаївській області.

Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради нагадує про дотримання правил пожежної безпеки.

Якщо ви стали свідком пожежі негайно телефонуйте за номер 101, у ході дзвінка чітко відповідайте на питання диспетчера та закінчивши розмову залишайтеся на місці до приїзду рятувальників.

Якщо це не велике загоряння, треба спробувати погасити вогонь самому, скориставшись наявними первинними засобами гасіння, або ковдрою чи щільною шторою, але це слід робити з врахуванням правил власної безпеки.

Якщо вас застала пожежа в приміщенні:

– опануйте себе та намагайтеся не панікувати;

– скотіться, ляжте на підлогу та повзіть під хмарою диму до дверей вашого приміщення, але не відчиняйте їх відразу;

обережно доторкніться до дверей тильною стороною долоні, якщо двері не гарячі, то обережно відчиніть їх та швидко виходьте, а якщо двері гарячі – не відчиняйте їх, дим та полум’я не дозволять вам вийти;

щільно закрийте двері, а всі щілини і отвори заткніть будь-якою тканиною, щоб уникнути подальше проникнення диму;

– відчиніть вікно та кличте на допомогу;

– якщо ви не в змозі відкрити вікно – розбийте віконне скло твердим предметом та зверніть увагу людей;

– якщо ви вибрались через двері, зачиніть їх і поповзом пересувайтесь до виходу із приміщення (обов’язково зачиніть за собою всі двері);

– під час пожежі заборонено користуватися ліфтами.

Шановні батьки та дорослі, радимо вам пояснити дітям як діяти під час пожежі, заздалегідь розповісти про номери екстрених служб та як ними користуватися.

Пам’ятайте, під час пожежі не слід гаяти часу, а одразу потрібно телефонувати до рятувального підрозділу за телефоном «101».