Основним джерелом нітратів в їжі людини є овочі, бахчеві культури, з якими поступає 70-80% цих з’єднань, інші – з питною водою, м’ясними, молочними продуктами.
Характер дії – нітрати легко всмоктуються, потрапляють у кров, де вступають у реакцію з гемоглобіном, окислюючи молекули заліза. Транспортна функція еритроцитів порушується.
Ознаки отруєння – синюшність губ, видимих слизових оболонок. З’являється головний біль, нудота, біль в області шлунка, діарея. Печінка при цьому зростає, склери жовтушні. Зі сторони нервової системи – загальна стомлюваність, малорухомість (у дітей збудженість), порушення координації. У тяжких випадках – судоми, коматозний стан. Постраждалі жаліються на задишку і біль у грудях.
Поради: